Русия отчаяно опитва да спаси от Украйна черноморския си флот и рафинериите за петрол

Украйна успя да си осигури превъзходство в Черно море, използвайки морски дронове

20.03.2024 | 07:56 Редактор: Тодор Петров
Русия отчаяно опитва да спаси от Украйна черноморския си флот и рафинериите за петрол

Руските военноморски сили имат нов главнокомандващ - адмирал Александър Моисеев, който беше представен официално от Министерството на отбраната по време на церемония в Санкт Петербург. Той замества Николай Евменов и причината за това е провалът на Русия в Черно море, пише Институтът за изучаване на войната.

През 2023 година Украйна успя да си осигури превъзходство в Черно море, използвайки морски дронове. Спoред оценки унищожен е около 1/3 от състава на руския Черноморски флот. От 5 март Русия не изпълнява бойни дежурства в Черно море, а в последната седмица - и в Азовско море.

В Министерство на енергетиката на Русия, съвместно с Росгвардия, се обсъждат мерки по актуалния въпрос за защита на обекти от петролната индустрия. Сред тях е поставянето на системи за противовъздушна отбрана от типа "Панцир".

От украинското военно разузнаване обаче заявяват, че тези изявления са само за успокояване на обществото - комплексите отдавна са на място, но не успяват да унищожат дроновете, които причиниха сериозни щети по руските рафинерии. Според оценки на международни наблюдатели дронове са намалили капацитета за преработка на петрол с 600 хил. барела на ден.

От началото на март Русия е обстрелвала Украйна със 130 ракети от различен тип (основно балистични), повече от 320 бойни дрона и почти 900 управляеми авиобомби, съобщават от Офиса на украинския президент. Повече от месец не е имало масирана въздушна атака, но населени места са почти под ежедневен обстрел (Одеса, Харков и Херсон).

Увеличава се интензивността на атаките в направленията Купянск и Лиман. Русия твърди, че е превзела Орливка, но Киев не е потвърдил този факт. Военните анализатори от Института за изучаване на войната също съобщават, че засега няма видимо потвърждение. Превземането на града ще помогне за придвижването на руснаците към Тоненке, за което имаше твърдения, че е превзето, и Бердичи. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС