Politico: Украйна, след като стане член на ЕС, ще има един от най-ниските БВП

Това би поставило огромен натиск върху кохезионната политика на блока, пише изданието

19.03.2024 | 11:05 Редактор: Деси Николова
Politico: Украйна, след като стане член на ЕС, ще има един от най-ниските БВП

Украйна, след като стане член на ЕС, ще има един от най-ниските БВП. Кое е по-важно за Европейския съюз: присъединяването на Украйна към блока или европейските фермери? ЕС не иска да говори много публично за приемането на нови членове на фона на гневни фермери, организиращи понякога бурни протести из целия континент, пише Politico. 

Фермерите казват, че са заседнали в загубена битка за конкуренция с евтин внос от страни извън блока, много от които идват от Украйна. Те също така казват, че са разтърсени от по-високите от нормалното разходи за гориво, както и от екологичните разпоредби на Брюксел.

Засега европейските лидери раздават отстъпки, за да задоволят гневните фермери, като същевременно сведат до минимум разговорите за разширяване, особено след като остават само три месеца до изборите за ЕС.

Служители на ЕС, пожелали анонимност, заявиха пред Politico, че предпочитат да запазят в тайна извършената работа за подготовка за евентуална интеграция на Украйна, Молдова и редица страни от Западните Балкани - особено страничните ефекти, които биха имали за фермерите.

"Нека бъдем честни: никой не иска да говори за това разширяване преди европейските избори", каза служителят.  

"Говоренето за по-малко субсидии за европейските фермери не е нещо, което бихте искали да поставите в лозунгите на кампанията си – или да дадете като електорална амуниция за крайната десница", допълни той.

Въпреки това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира за втори мандат, обеща да подготви блока за Украйна. В речта си за състоянието на Съюза миналия септември фон дер Лайен каза , че това трябва да се реши "днес, ако искаме да сме готови за утре".

"Време е Европа отново да мисли мащабно и да пише собствената си съдба", фобави Фон дер Лайен.

Предвид населението си Киев би имал значително влияние в Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Украйна, след като стане член на ЕС, ще има един от най-ниските БВП. Това би поставило огромен натиск върху кохезионната политика на блока - финансиране, което тече от по-богатите региони към по-бедните. Интегрирането на Украйна в блока може да означава около 186 милиарда евро фондове от ЕС, които ще потекат към страната за седем години, според вътрешна бележка на Съвета на ЕС миналата есен.

"В крайна сметка приемането на нови членове в ЕС без вътрешноевропейски реформи е невъзможно", каза Кай-Олаф Ланг от Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността, мозъчен тръст.

"Това не е нещо, което искат да чуят европейските фермери, които ще се спуснат в Брюксел за нов кръг от протести, докато 27-те правителствени ръководители на ЕС се срещат в Брюксел този четвъртък", се казва още в статията на изданието, предаде "Труд".

Но истинският дебат ще се случи след европейските избори, казаха дипломати и официални лица.

Снимка: БГНЕС