Цената на петрола се покачва заради украинските атаки срещу руски рафинерии

Атаки с дронове през уикенда удариха множество съоръжения в Русия

19.03.2024 | 10:34 Редактор: Деси Николова
Цената на петрола се покачва заради украинските атаки срещу руски рафинерии

Цените на петрола запазиха ръста от въздействието на украинските атаки с дронове върху руските рафинерии и съкращенията на доставките от ОПЕК+.

Суровият петрол Brent се стабилизира близо до 87 долара за барел, след като отчете най-високото си ниво на затваряне от края на октомври в понеделник. West Texas Intermediate беше под $83. Според Gunvor Group Ltd. около 600 000 барела от дневния капацитет за рафиниране на Русия са спрени от ударите, докато JP Morgan Chase and Co. определя цифрата на около 900 000 барела.

Атаки с дронове през уикенда удариха множество съоръжения в Русия, някои дълбоко в нейната територия, като повишиха фючърсите на дизела за четвърта поредна сесия, докато фючърсите на бензина се покачиха за шеста.

"Това е важно, защото очевидно това веднага ще удари износа на дестилат. Така че това вероятно ще намали износа с няколкостотин хиляди барела, така че за мен това е проблем с дестилата", каза главният изпълнителен директор на Gunvor Торбьорн Торнквист по време на интервю на конференцията CERAWeek на S&P Global в Хюстън в понеделник. 

Gunvor беше основен търговец на руски петрол преди нахлуването в Украйна, но се оттегли от търговията малко след началото на конфликта.

Междувременно JPMorgan Chase & Co. изчисли, че украинските атаки са отнели около 900 000 барела на ден от руския петролен капацитет. Възможно е да минат "няколко седмици, ако не и месеци", докато капацитетът бъде възстановен. Ударите добавят около 4 долара за барел рискова премия към глобалните цени на суровия петрол, казаха в бележка анализатори.

Като цяло пазарите на суров петрол са предимно балансирани, каза Торнквист, добавяйки, че доставките в САЩ вероятно ще нараснат тази година с около половината от темпа от 700 000 до 800 000 барела на ден през 2023 г. Все пак общият ръст на доставките извън ОПЕК вероятно ще остане непроменен тази година, каза той.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com