Гутериш: Светът е изправен пред най-високия риск от ядрена война

"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", каза генералният секретар на ООН

19.03.2024 | 07:13 Редактор: Вяра Димова
Гутериш: Светът е изправен пред най-високия риск от ядрена война

"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на свиканото от Япония заседание на Съвета за сигурност, съобщи "Barrons".

С думите си той се стремеше да внуши, че светът е изправен пред най-високия риск от ядрена война от десетилетия насам.

"Срещаме се в момент, когато геополитическото напрежение и недоверието са увеличили риска от ядрена война до най-високата му точка от десетилетия насам", каза генералният секретар.

Руският президент Владимир Путин отправя тънко завоалирани заплахи за използване на ядрени оръжия, докато предупреждава Запада срещу подкрепата му за Украйна, в която Москва нахлу преди повече от две години. Без да назовава името на Путин, Гутериш посочи: "Ядреното дрънкане на саби трябва да спреЗаплахите за използване на ядрени оръжия в какъвто и да е вид са неприемливи".

На други места по света напрежението около Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, продължава да се увеличава, а Иран обогатява уран до нивото, необходимо, ако реши да създаде атомна бомба. Гутериш призова Съединените щати и Русия да възобновят преговорите, които са в застой след войната в Украйна, за наследник на договора за намаляване на ядрените оръжия New START, който изтича в началото на 2026 г.

Той също така призова за напредък по други инициативи, включително по Договора за забрана на ядрените оръжия, който влезе в сила през 2021 г., но има малък практически ефект, тъй като нито една държава, притежаваща ядрено оръжие, не е страна по него.

"Инвестициите в инструментите на войната изпреварват инвестициите в инструментите на мира. Бюджетите за оръжия нарастват, докато бюджетите за дипломация и развитие се свиват", смята Гутериш, цитиран от БГНЕС.

Съединените щати, единствената държава, която е използвала ядрени оръжия при водене на война, заявиха, че ще работят в една област със съюзника си Япония, чиито градове Хирошима и Нагасаки бяха опустошени от атомни оръжия през 1945 г.

Снимка: БГНЕС