fallback

Дъщерята на Ким Чен Ун ще го наследи като лидер на Северна Корея?

"Севернокорейският народ ще понесе основната тежест на последствията", каза говорител на Сеул

18.03.2024 | 09:57 Автор: Искра Ангелова

Министерството на обединението на Сеул се присъедини към нарастващите спекулации около плановете за наследяване на Ким Чен Ун, като заяви, че не е "изключено" дъщеря му да бъде следващата в редицата на лидерите на Северна Корея, предаде АФП.

На 16 март държавните медии в Пхенян нарекоха дъщерята на Ким "велик човек на ръководството" - "hyangdo" на корейски - термин, който обикновено е запазен изключително за висшите лидери и техните наследници.

Според анализатори това е първият случай, в който дъщерята на Ким - неназована от Пхенян, но идентифицирана като Джу Ае от южнокорейското разузнаване - е описана като такава от Северна Корея. Това удвои спекулациите, че тийнейджърката, която често се появява до баща си на ключови публични събития, може да е избрана за следващ лидер на ядрения Север за трето наследяване.

"Обикновено терминът "хиандо" се използва само за най-високопоставения служител. Не изключваме възможността за наследяване на Джу Ае. Сеул следи ситуацията и остава отворен за възможностите", заяви на брифинг говорителят на Министерството на обединението на Сеул - Коо Бьонг-сам.

Той предупреди, че ако Джу Ае заеме мястото на баща си като четвърти лидер на затворената държава, "севернокорейският народ ще понесе основната тежест на последствията", пише БГНЕС.

Джу Ае е представена за първи път на света от държавните медии през 2022 г., когато придружава баща си при изстрелването на междуконтинентална балистична ракета. Оттогава официалните издания на Северна Корея я наричат по различни начини, включително "утринната звезда на Корея" и "любимото дете". Виждана е на много от официалните ангажименти на баща си, включително на военни учения, посещение на оръжеен завод и спирка в нова ферма за пилета.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback