Илияна Йотова откри барелеф на отец Александър Чъкърък в Одрин

Негова беше житейската философия на толерантност и взаимност, посочи вицепрезидентът

17.03.2024 | 14:33 Редактор: Тодор Петров
Илияна Йотова откри барелеф на отец Александър Чъкърък в Одрин

Барелеф на отец Александър Чъкърък откри в българската църква "Св. Георги" в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Днес се навършва една година от неговата смърт. 

Отец Чъкърък беше дългогодишен свещенослужител в българските църкви в Одрин, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, радетел за опазване и укрепване на българската вяра и традиции. Инициативата за барелефа е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул, Анкара.

"Най-важното е да работим заедно и който на какъвто език иска, на такъв да се моли. Молитвата звучи по един и същи начин" - това бяха първите думи, с които отец Чъкърък ме посрещна за първи път преди седем години. Тези думи никога няма да забравя. Негова беше житейската философия на толерантност и взаимност. Вярвам, че като ни гледа отгоре, той е доволен, защото днес тук в негова памет сме се събрали толкова много хора – представители на всички нива на турската власт, на българските институции и местната власт, на Съюза на тракийските дружества в България", посочи в словото си вицепрезидентът Йотова. 

"Всяка минута от живота му беше посветена на опазване на православната вяра, на българския език, на укрепването на българската общност. Отец Чъкърък беше един от най-добрите посланици между България и Турция", подчерта Илияна Йотова.