Най-големите авиопревозвачи страдат от кризата в Boeing

Проблемите стават все по-дълбоки

14.03.2024 | 09:37 Редактор: Беатрис Младжова
Най-големите авиопревозвачи страдат от кризата в Boeing

Кризата на доверието в Boeing се разпространява сред авиокомпаниите, които купуват самолетите му. Най-големите превозвачи от United Airlines Holdings Inc. до Southwest Airlines Co., Delta Air Lines Inc. и Alaska Air Group Inc. се събраха на индустриална конференция във вторник и повечето от тях имаха сходна история за това как проблемите на Boeing се отразяват на бизнеса им.

А те са по-дълбоки от тази година. По време на събитието за инвеститори на JPMorgan главният изпълнителен директор на United Скот Кърби заяви, че е стигнал дотам, че е казал на Boeing да спре да произвежда самолети 737 Max 10 за превозвача, тъй като сроковете за сертифициране на самолета са станали твърде несигурни. 

Alaska Airlines, превозвачът, който претърпя инцидент на 5 януари с Boeing 737 Max 9, който постави началото на сегашните проблеми на самолетостроителя, заяви във вторник, че перспективите му за капацитета остават "непостоянни" поради несигурността около доставките.

Висши ръководители от цялата авиоиндустрия молят Boeing спешно да се справи с нарастващите си проблеми. Компанията трябва "да разбере проблемите и да ги реши", заяви на конференцията главният изпълнителен директор на Southwest Боб Джордан.

Boeing, от своя страна, поема по все по-труден път към възстановяване. Федералната авиационна администрация му нареди да ограничи производството на най-продавания си модел 737, което го лишава от жизненоважни парични потоци, докато Airbus продължава напред с конкурентното си семейство A320. 

Инвеститорите са все по-притеснени. Акциите на Boeing са загубили 29% от стойността си тази година, което е най-лошото представяне на Dow Jones Industrial Average. Главният изпълнителен директор Дейв Калхун се въздържа от предоставяне на годишни финансови цели, като се стреми да съсредоточи цялото внимание на компанията не върху финансовите показатели, а върху нейната безопасност. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Големия брат
преди 1 месец
Страдат? Недейте така! Това са хибридни атаки на Путин и обкръжението му..... Сигнализирай за неуместен коментар