Нова финансова инжекция: ЕС одобри пакет от €5 млрд. за оръжия за Украйна

"Успяхме, имаме споразумение. Фондът ще ни позволи да увеличим военната си подкрепа", заяви Жозеп Борел

13.03.2024 | 20:17 Редактор: Вяра Димова
Нова финансова инжекция: ЕС одобри пакет от €5 млрд. за оръжия за Украйна

Страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за увеличаване и подобряване на военната помощ за Украйна.

"Успяхме, имаме споразумение за Украйна. Фондът ще ни позволи да увеличим военната си подкрепа за Украйна с още 5 млрд. евро. Посланието е ясно: Ние ще подкрепим Украйна с каквото е необходимо, за да надделее", заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Споразумението, сключено от посланиците в Брюксел, ще инжектира допълнителни 5 млрд. евро в Европейския инструмент за мир (ЕФМ) до края на годината, които ще допълнят 6,1 млрд. евро, отпуснати от началото на 2022 г., предаде "Евронюз".

ЕФМ придоби известност непосредствено след войната с Русия, тъй като държавите членки побързаха да предоставят на Киев военно оборудване, което се съхранява в националните им запаси. Механизмът частично възстановява разходите за тези дарения, което позволява на всички държави - от най-големите до най-малките, да се включат и да помогнат. Това е "извънбюджетна" схема, защото хазната на ЕС не може да финансира разходи с военно значение.

Но през 2023 г. ЕФП започва да губи сила, когато запасите постепенно се изчерпаха и правителствата се насочиха към двустранни дарения за Украйна, а не към колективни. Механизмът беше ефективно парализиран през май, след като Унгария наложи вето в отговор на обявяването на Банка ОТП от Киев за "международен спонсор на войната", пояснява БГНЕС.

Определянето беше отменено месеци по-късно след интензивни дипломатически усилия, но Будапеща продължи да възпрепятства отпускането на нов транш от 500 млн. евро за допълване на механизма. Междувременно започна дебат за реформиране на Европейския фонд и за превръщането му в по-ефективен, по-предвидим и по-добре адаптиран към нуждите на Украйна.

Снимка: БГНЕС