ЕК: Путин действа срещу ЕС с посредници - някои са в парламентите на страни членки

Съучастници са му граждани, партии и извънпарламентарни движения, заяви Вера Йоурова

12.03.2024 | 21:51 Редактор: Елеонора Танева
ЕК: Путин действа срещу ЕС с посредници - някои са в парламентите на страни членки

Руският президент Владимир Путин действа срещу ЕС чрез посредници - парламентарно представени партии и дори партии в управлението. Това заяви пред евродепутатите в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

"Намираме се в информационна война. Русия се старае настоятелно да се намеси в изборите и да повлияе на европейското обществено мнение, да притисне политиците да се откажат от помощта за Украйна. Много е просто. Путин използва съучастници в ЕС - граждани, партии и извънпарламентарни движения. В някои от държавите в ЕС наблюдаваме, че това се прави с парламентарно представени партии, включително от управлението. Путин действа чрез посредници, трябва да бъдем особено внимателни с онези, които застават на страната на агресора", настоя Йоурова.

Тя очерта трите основни заплахи - от кибератаки, външно влияние, скрита манипулация и дезинформация.

"Нашите съперници на международната сцена имат планове за действие във всяка държава от ЕС - това не е само Русия, но също Китай, Иран. Те се опитват да се намесват в европейския изборен процес. Ако в една страна успеят, това се отразява и на останалите в ЕС", добави зам.-председателят на ЕК, цитирана от БТА.

Йоурова отбеляза, че още с първите санкции срещу Русия заради войната в Украйна ЕС наложи забрана за излъчването на руски "медии". По нейните думи оттогава всички големи онлайн платформи, с изключение на "Х", са обещали да следят за разпространение на дезинформация и т. нар. deep fake съобщения в навечерието на европейските избори.

"Руските дезинформационни кампании целят да отслабят нашите общества, да подкопаят демокрацията и свободата на словото, заяви тя. Данните показват, че все повече европейци изразяват недоверие в демократичния процес. Призовавам европейските партии да се въздържат от употребата на deep fake и да насърчават избирателите към участие в изборите", каза още Йоурова.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
НА РУСНАЦИТЕ ИМ Е СПУКАНА РАБОТАТА ! СРЕДАТА НА МАРТ Е, А РУСИЯ ВЕЧЕ ОДУХА 92 ПРОЦЕНТА ОТ БЮДЖЕТА СИ ЗА 2024. В КРАЯ НА ГОДИНАТА ИЗТИЧАТ ДОГОВОРИТЕ ЗА ТРАНЗИТ НА ГАЗ ПРЕЗ УКРАЙНА И ЗА СНАБДЯВАНЕ НА ЕВРОПА С ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ. ЗИМАТА БЕШЕ МЕКА И ПРЕЗАПАСЯВАНЕТО НА ЕВРОПА ПОЧТИ НЕ Е СПАДНАЛО. ГЕРМАНИЯ ПРЕМИНАВА НА ВОДОРОД, А НОРВЕГИЯ, ХОЛАНДИЯ И ШОТЛАНДИЯ ЩЕ СНАБДЯВАТ ЕВРОПА С ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Вера да довърши да си чорапите......., които започна да плете по време на реч на фон дер Лай#н. Сигнализирай за неуместен коментар