В Русия: Портретът на Навални е символ на екстремизма

Полицията иска да забрани всяко споменаване на покойния руски опозиционен

08.03.2024 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова
В Русия: Портретът на Навални е символ на екстремизма

Съдът в руския град Мурманск призна снимката на покойния руски опозиционен Алексей Навални за "символ на екстремизма", съобщава вестник "Новая газета".

"Посмъртно изличаване: полицията иска да забрани всяко споменаване на Навални. Засега само в Мурманск", пише изданието по повод съдебното решение.

"Публичното показване на снимка на Навални е пропаганда на атрибути и символ на екстремистка организация", се казва в решението на съда по административното дело на местната жителка Марина-Виктория Нагорная.

"Оставяйки настрана граматическата тромавост на тази формулировка, нека обърнем внимание на нейната същност: съдията от Октябърския съд на Мурманск Роман Гирич със своето решение забрани изображението на един човек. Не кой да е, разбира се, а само на един - Алексей Навални. Досега световната правна практика като че ли не познава подобни решения", коментират от редакцията, цитирани от "Фокус".

Както следва от материалите по делото, жената е поставила снимка на Навални близо до жилищна сграда. Този акт беше признат от съда за "публична демонстрация на символите на екстремистка организация". Като наказание съдът изпрати рускинята в ареста за 7 дни.

Трябва да се отбележи, че жената получи нова присъда веднага след като е била освободена след "излежаване" на подобна присъда за публично показване на плакат с не по-малко "екстремисткото“ фамилно име: "Навални".

Снимка: БГНЕС