fallback

Кристалина Георгиева: Чест е да бъде номинирана за втори мандат начело на МВФ

"Фондът е този стабилен кораб, който преминава през бурни води", заяви тя

08.03.2024 | 22:12 Автор: Искра Ангелова

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че за нея ще бъде чест да изпълнява втори петгодишен мандат начело на водещия международен кредитор, като тя е получила уверения, че има силна подкрепа за нейната кандидатура сред европейските членове на МВФ и извън него, съобщава Ройтерс.

Георгиева, чийто настоящ мандат изтича на 30 септември, спечели през миналата седмица подкрепата на френския министър на финансите Брюно льо Мер, който каза, че тя е свършила "страхотна работа" като ръководи институцията и че Франция ще я подкрепи за втори мандат.

В интервю за Ройтерс Кристалина Георгиева каза, че в четвъртък е разговаряла дълго с управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, който я попитал дали ще поеме втори управленския мандат в МВФ, ако бъде номинирана. Тя е цитирала силната подкрепа за нея сред европейските членове, сред други развити икономики, нововъзникващи пазари и страни с ниски доходи.

"Моят отговор е, да, ако има широка подкрепа сред членовете, за мен ще бъде чест да продължа да служа", каза Георгиева. "Фондът е този стабилен кораб, който преминава през бурни води, и ще бъда толкова благодарна на членовете на борда, ако ме изберат за втори път да бъдат капитан на този кораб", допълни тя, цитирана от БНР.

Кристалина Георгиева, 12-ият управляващ директор на МВФ от основаването му през 1944 г., е втората жена, която оглавява Фонса и първият представител на поста от нововъзникваща пазарна икономика.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback