Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна

Зеленски благодари на турския си колега

08.03.2024 | 21:16 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна

Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в Истанбул, заедно с украинския си колега Володимир Зеленски, като отбеляза, че Турция е готова да предостави цялата подкрепа за улесняване на ново споразумение между двете воюващи страни.

Обещавайки пълна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, президентът на Турция подчерта, че Анкара ще подкрепи и усилията за постигане на ново споразумение по отношение на Черноморската инициатива за зърно, предаде Анадолската агенция.

"Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна и ще допринесе силно за възстановяването ѝ след края на войната", отбеляза Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Междувременно Зеленски благодари на Ердоган и турския народ за подкрепата им за териториалната цялост на своята страна.

Той заяви, че Русия няма да бъде поканена на първата мирна среща на върха, която трябва да се проведе в Швейцария и че руски представител може да бъде поканен на следващата среща, след като пътната карта за мир ще бъде обсъдена и съгласувана с украинските съюзници.

Анкара се позиционира като посредник в конфликта и Ердоган беше ключов играч в Черноморската инициатива за зърно, преди Москва да се откаже едностранно от нея, обвинявайки Запада, че спъва нейния износ на зърно и торове.

Малко след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Турция беше домакин на среща между външните министри на Русия и Украйна, както и на неуспешни разговори между преговарящите от двете страни, насочени към прекратяване на военните действия.

Снимка: БГНЕС