"Инвестирайте в жените": Масови демонстрации по света срещу насилието и сексизма

Много от шествията са по инициатива на ООН

08.03.2024 | 18:22 Редактор: Тодор Петров

Както всяка година на 8 март, с масови шествия и демонстрации жените по цял свят издигат искания за равноправие и защита от насилието.

Много от шествията са по инициатива на ООН и са под наслов "Инвестирайте в жените. Забързайте прогреса". Глобалната тема на деня е "как да насърчим интеграцията". В Полша все още се борят с ограничаването на правото на жените да правят аборт. 

В Италия беше свикан общонационален протест срещу насилието основано на пола. Женски сдружения приканиха към обща мобилизация срещу патриархалното отношение във всичките му форми. Освен равенство, протестиращите в Италия поискаха и по-добри условия на труд за всички.

Синдикатите организираха 24-часова стачка в държавния и частния сектор. Протестират обществени офиси, образователни и културни институти. Стачката обхвана и транспортния сектор – влаковете спряха да се движат от полунощ до тази вечер. 

По традиция е масово участието в акции за 8 март в Испания - в столицата Мадрид и в други градове. Там с особена острота се поставят проблемите със сексисткото посегателство и разликите в заплащането. 

В демонстрациите се откроява лилавият цвят, избран от феминистките движения като символизиращ борбите за равенство и против насилието. Протести в подкрепа на правата на жените се провеждат и в Азия – в Южна Корея, Япония, Индонезия, Филипините. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС