В разгара на пандемията: Ръст на смъртните случаи, причинени от алкохол

При жените те са се увеличили с около 35%

05.03.2024 | 09:42 Редактор: Искра Ангелова
В разгара на пандемията: Ръст на смъртните случаи, причинени от алкохол

Докато сухият януари и природосъобразният начин на живот навлязоха в TikTok, в Съединените щати вече се наблюдава рязък скок на смъртните случаи, свързани с прекомерно количество алкохол, съобщи Си Ен Ен. През 2020-21 г., в разгара на пандемията от Ковид-19, е имало средно около 488 смъртни случая на ден от прекомерна употреба на алкохол, според нов доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ. Алкохолът е водеща причина за предотвратима смъртност.

Средният брой на смъртните случаи, свързани с прекомерна употреба на алкохол, се е увеличил с повече от 29% от 2016-17 г. до 2020-21 г., се казва в доклада. През 2016-2017 г. са регистрирани 137 927 смъртни случая, свързани с употребата на алкохол, а през 2020-2021 г. те са 178 307.

Изследователите от ЦКПЗ и Канадския институт за изследване на употребата на психоактивни вещества са уловили общо 58 причини за смърт, свързани пряко или косвено с прекомерната употреба на алкохол. Прекомерното пиене може да доведе до смъртни случаи, пряко свързани с алкохола, като алкохолна болест на черния дроб, алкохолно отравяне, самоубийство поради прекомерна употреба на алкохол, катастрофи и падания и фетален алкохолен синдром, наред с други. Хроничният хепатит и някои видове рак също могат да се дължат на прекомерната употреба на алкохол.

Увеличението на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол, сякаш е засегнало всички възрасти и въпреки че смъртните случаи са били повече сред мъжете, увеличението е било по-голямо при жените. При жените смъртните случаи са се увеличили с около 35% в периода от 2016-17 г. до 2020-21 г., като най-висока е била смъртността от сърдечни заболявания и инсулт. При мъжете процентът е 27, като повечето от тези смъртни случаи са свързани с хронични заболявания, причинени от алкохола.

Документираното в това проучване увеличение на смъртните случаи, свързани с прекомерно пиене, не е изолирана тенденция. През последните две десетилетия смъртните случаи, свързани с прекомерна употреба на алкохол, се увеличават в Съединените щати, информира БГНЕС.

Предишни проучвания са установили, че в началото на пандемията хората са купували повече алкохол, особено твърд алкохол и вино. През 2022 г. пиенето на алкохол сред възрастните на възраст между 35 и 50 години е било по-високо от всяка друга година през последното десетилетие, установиха други изследвания.

"Стресът, самотата и социалната изолация, както и състоянието на психичното здраве също може да са допринесли за увеличаването на броя на смъртните случаи от прекомерна употреба на алкохол по време на пандемията Ковид-19", се казва в доклада.

Авторите предлагат държавите да обмислят създаването на политики, които да ограничат достъпа на хората до алкохол и да увеличат цената му, например чрез увеличаване на някои данъци върху алкохола.

Снимка: Pixabay