Излезе кошмарният доклад на ООН за действията на "Хамас", Гутериш отрича да го е скрил

В повечето случаи жертвите първо били изнасилвани, а след това са били убити

05.03.2024 | 08:03 Редактор: Тодор Петров
Излезе кошмарният доклад на ООН за действията на

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отрече да се е опитвал да скрие доклад на организацията за сексуално насилие, упражнено от "Хамас" по време на атаката на групировката в Израел от 7 октомври. Междувременно беше оповестен публично докладът на специалния представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликти, според който насилието срещу заложниците може да продължава.

Генералният секретар на ООН не е направил нищо, за да не бъде дадена гласност на доклада, заяви говорителят на Антонио Гутериш - Стефан Дюжарик пред агенция Франс прес. По-рано Израел обяви, че отзовава своя посланик в ООН Гилад Ердан за консултации заради предполагаеми опити на организацията да премълчи доклад за сексуално насилие, извършено от Хамас при атаката в страната на 7 октомври.

Според доклада на Прамила Патън, специален представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликти, която посети Израел и Западния бряг през февруари, "има разумни основания да се смята", че по време на атаките на "Хамас" на 7 октомври са извършени изнасилвания и че израелски заложници, отведени впоследствие в Газа, също са били изнасилени. Подобно насилие може да продължава срещу онези, които все още са задържани, се посочва в доклада.

Патън посети Израел и Западния бряг придружена от експерти след критиките, че ООН реагира бавно на сигналите за сексуално насилие по време на атаката на "Хамас" в Израел. Екипът на мисията е установил, че свързаното с конфликта сексуално насилие се е случило на множество места по време на атаките, предаде БНР.

"В повечето от случаите жертвите първо били изнасилвани, след това са били убити, а при най-малко от два от случаите става дума за изнасилване на трупове на жени", се посочва в доклада.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 1 месец
А бе вие нормални ли сте !?!?? .... 240 израелски заложници .... срещу ПОВЕЧЕ ОТ 30 000 жертви, убити от евреите ... Сигнализирай за неуместен коментар