САЩ: Бавим помощта за Украйна и Путин се възползва от това

Джон Кърби заяви, че изчерпаните запаси от боеприпаси в Украйна помагат за целите на Русия

05.03.2024 | 07:54 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Бавим помощта за Украйна и Путин се възползва от това

Путин се възползва от забавянето на американската помощ за Украйна, за да подпомогне руските военни усилия. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, съобщи "Киев Индипендънт".

Помощта за Украйна е блокирана в Конгреса на САЩ от есента на 2023 г. насам. На 13 февруари Сенатът на САЩ прие законопроект за чуждестранна помощ на стойност 95 млрд. долара, който включва 60 млрд. долара за Украйна, както и средства за Израел и други съюзници, но предложението все още не е одобрено от Камарата на представителите.

В отговор на въпрос дали Путин се опитва да използва колебанието на САЩ да изпрати помощ на Украйна, Кърби заяви, че изчерпаните запаси от боеприпаси в Украйна помагат на Русия да постигне по-силни военни предимства, пише БГНЕС.

"Така че част от това са опитите да ги накара да намалят запасите си, защото знае, че сега САЩ не са в състояние да изпратят значителна подкрепа и помощ на Украйна. Той със сигурност се възползва от това, което вижда да се случва на Капитолийския хълм. А дисфункцията в собствената ни система там, на Капитолийския хълм, определено му дава възможност да постави собствените си военни позиции в по-изгодно положение", каза говорителят на Съвета за национална сигурност.

Снимка: БГНЕС