Смъртоносни бунтове в Хаити и хиляди затворници на свобода

Бяха убити най-малко 12 души

04.03.2024 | 13:07 Редактор: Тодор Петров

Хаити обяви 72-часово извънредно положение и полицейски час в столицата. Причината са две масирани бягства от затвори, довели до хаос и безредици.

През уикенда въоръжени банди щурмуваха голям затвор в столицата Порт-о-Пренс. Бяха убити най-малко 12 души, а около 4 000 осъдени престъпници избягаха. И въпреки че няма охранители, някои от лишените от свобода избраха да останат в затвора.

"Беше тежка нощ. Животът ни беше в опасност. Навсякъде се чуваха изстрели. Страхувахме се за живота си. Аз съм колумбиец - не дължа нищо на никого тук. Стоях си в килията", казва затворникът Карлос Гереро.

Лидерите на бандите твърдят, че искат да принудят министър-председателя и временен президент Ариел Анри, който е извън страната, да подаде оставка. Анри е в Кения, за да търси помощ за овладяване на ситуацията в страната си. Анализатори обаче предупреждават, че кенийският президент трябва да посети Хаити преди да прати помощ.

Групите, които целят да свалят от власт министър-председателя, контролират около 80 процента от Порт-о-Пренс. Сред задържаните в Порт-о-Пренс са членове на банди, обвинени във връзка с убийството на президента Жовенел Моис през 2021 г. 

На кадри в социалните мрежи се вижда как полицай блъска на земята мирен гражданин. Извършваното насилие от банди в карибската страна отбеляза нов възход, след като временният президент Ариел Анри посети Кения в опит да договори международна полицейска операция. Споразумението беше подписано в петък, като се очаква кенийското правителство да изпрати 1000 полицаи в Хаити, за да помогне за прекратяването на насилието. 

През януари ООН съобщи, че повече от 8400 души са станали жертва на нарастващото насилие в Хаити през миналата година, включително убийства и отвличания.

Вижте повече в репортажа.