Извънредно положение в Хаити след масирани бягства от затвори

Лидерите на бандите искат да принудят министър-председателя Ариел Анри да подаде оставка

04.03.2024 | 08:36 Редактор: Толя Стоянова

Хаити обяви 72-часово извънредно положение и полицейски час в столицата и околностите ѝ заради две масирани бягства от затвори и нарастващата несигурност, предаде АФП. През уикенда въоръжени банди щурмуваха голям затвор в Порт-о-Пренс, което доведе до убийството на най-малко 12 души и освобождаването на около 4 000 затворници.

Лидерите на бандите твърдят, че искат да принудят министър-председателя Ариел Анри, който е извън страната, да подаде оставка. Групите, които целят да го свалят, контролират около 80% от Порт-о-Пренс. В изявление на правителството се казва, че през уикенда са били щурмувани два затвора - един в столицата и друг - в близкия град Кроа де Буке. Сред задържаните в Порт-о-Пренс са членове на банди, обвинени във връзка с убийството на президента Моис през 2021 г.

Последният взрив на насилието започна в четвъртък, когато министър-председателят замина за Найроби, за да обсъди изпращането на ръководени от Кения многонационални сили за сигурност в Хаити. След убийството на президента Моис насилието в Хаити се разраства. Той не беше заменен, а избори не са провеждани от 2016 г. насам. По силата на политическо споразумение трябваше да се проведат избори, а неизбраният Ариел Анри трябваше да се оттегли до 7 февруари, но това не се случи, предаде БГНЕС.

През януари ООН съобщи, че повече от 8400 души са станали жертва на нарастващото насилие в Хаити през миналата година, включително убийства, наранявания и отвличания, което е повече от два пъти в сравнение с 2022 г.