Смут в Германия: Страната подготвя здравната си система за военен конфликт

"Вече сме приели за лечение много тежко ранени хора от Украйна", каза Лаутербах

02.03.2024 | 21:34 Редактор: Деси Николова
Смут в Германия: Страната подготвя здравната си система за военен конфликт

С оглед на войната в Украйна и агресивната реторика от страна на Москва федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах (SPD) иска да подготви германската здравна система за евентуални военни конфликти.

Германия трябва да се подготви по-добре не само за бъдещи пандемии, но и "за големи бедствия и възможни военни конфликти", заяви Лаутербах пред "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" (NOZ). Той обяви, че през лятото ще бъде изготвен съответен законопроект.

"Би било глупаво да кажем, че като не се подготвяме за военен конфликт и тогава той няма да дойде", каза Лаутербах на въпроса дали се опасява да бъде обвинен в всяване на страх. "Да не правим нищо не е вариант. Обрат е необходим и за системата на здравеопазването. Особено като се има предвид, че в случай на съюз Германия може да се превърне в център за грижи за ранени и пострадали хора и от други държави."

"Вече сме приели за лечение повече тежко ранени хора от Украйна, отколкото която и да е друга европейска държава", продължава министърът на здравеопазването. "Те са почти 1000."

В отговор на пандемията от Ковид-19 коалицията се съгласи да подготви по-добре структурите на здравната система за големи кризи, когато стартира преди две години и половина. "След престъпното руско нападение над Украйна това предизвикателство за съжаление стана по-важно. Вече сме обменили идеи със специалисти от Бундесвера и работим с министерствата на отбраната и на вътрешните работи."

"Очаквам, че през лятото ще представим проектозакон по този въпрос, който скоро след това ще бъде иницииран от кабинета", продължи министърът, цитиран от БГНЕС.

Лаутербах описва контурите на закона по следния начин: "В случай на криза всеки лекар, всяка болница, всеки здравен орган трябва да знае какво да прави. Нуждаем се от ясни отговорности - например за разпределянето на голям брой пострадали хора в клиниките в Германия."

Каналите за докладване и възможностите за прехвърляне на пациенти в цяла Германия също трябва да са ясни, каза Лаутербах. Освен това разпоредбите за натрупване на запаси не са достатъчни.

Снимка: БГНЕС