Израел е съгласен на примирие в Газа и освобождаване на заложници?

Говори се за шестседмично прекратяване на огъня в Близкия Изток

02.03.2024 | 21:13 Редактор: Деси Николова
Израел е съгласен на примирие в Газа и освобождаване на заложници?

Израел е съгласен с рамково споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа и за освобождаване на държани от радикалното палестинско движение "Хамас" израелски заложници, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като и двете агенции цитират неназован високопоставен представител на правителството на САЩ. Той отбелязва, че сега всичко зависи от съгласието на ислямистката групировка.

Израелската страна "е приела в общи линии" предложението, което включва шестседмично примирие в Газа, както и освобождаване на по-уязвимите заложници от тези, които понастоящем са останали в плен на "Хамас", посочва АП. Агенцията уточнява, като цитира висшия представител на Вашингтон, че се имат предвид хората, които са болни или ранени, а също и възрастните и за жените.

"Израелците принципно подписаха точките на споразумението", е заявил представителят на администрацията на Джо Байдън днес. "Сега топката е в полето на "Хамас" и ние продължаваме да настояваме колкото се може по-твърдо (за съгласието на групировката)", е добавил той, цитиран от АП, като изрично е пожелал анонимност, предаде БТА.

"Би трябвало заложниците да бъдат освободени", е казал представителят пред репортери в конферентна зала във Вашингтон, съобщава Ройтерс. "Сделката принципно е налице. Но аз не искам по един или друг начин да създавам очаквания", заявява още представителят.

Снимка: БГНЕС