САЩ започват хуманитарни доставки от въздуха в Газа

Ще направим всичко възможно, за да осигурим допълнителна помощ, увери Джо Байдън

01.03.2024 | 22:22 Редактор: Вяра Димова
САЩ започват хуманитарни доставки от въздуха в Газа

САЩ ще започнат да доставят хуманитарни доставки от въздуха в Газа, където жителите изпитват остър недостиг на храна, вода и лекарства, съобщи американският президент Джо Байдън.

"Ще се присъединим към нашите приятели в осигуряването на въздушни пратки", каза Байдън в Белия дом, съобщи CNN.

В речта си в Овалния кабинет Байдън заяви, че САЩ ще "направят всичко възможно", за да доставят допълнителна помощ в Газа, която е подложена на тежки бомбардировки от страна на Израел след терористичните атаки на "Хамас" на 7 октомври.

Байдън подчерта, че помощта не постъпва достатъчно бързо в Газа, и добави, че работи за постигане на незабавно споразумение за прекратяване на огъня, което да позволи внасянето на допълнителна помощ, пише БГНЕС.

Въздушната кампания ще осигури известно облекчение за цивилните. Използването на стратегията обаче не е трайно решение на хуманитарната криза в Газа, тъй като методът може да донесе само малка част от количеството помощ, което може да бъде транспортирано в анклава с камиони.

Призивите на САЩ към правителството на Бенямин Нетаняху да отвори повече пропускателни пунктове в северната част на страната досега не дадоха резултат. В южната част броят на камионите, влизащи в разкъсваната от войната ивица, се е свил до едва 85 на ден през миналата седмица.

"Това решение би помогнало незабавно", заяви говорителят на Държавния департамент Мат Милър по-рано относно възможността за извършване на въздушни доставки.

Снимка: БГНЕС