Десетки хора загинаха при огромен пожар в търговски център в Бангладеш

22-ма са с тежки изгаряния и в критично състояние

01.03.2024 | 08:35 Редактор: Деси Николова
Десетки хора загинаха при огромен пожар в търговски център в Бангладеш

Най-малко 43-ма души са загинали при пожар, избухнал в шестетажен търговски център в Дака, Бангладеш, предава Sky News. Министърът на здравеопазването на страната Саманта Лал Сен е съобщил, че пожарът е избухнал късно в четвъртък (29 февруари) в ресторант в търговския център Green Cozy Cottage и бързо се е разпространил на други етажи.

До петък сутринта са загинали най-малко 43-ма души, а други 22-ма са с тежки изгаряния и в критично състояние. Те се лекуват в две големи здравни заведения.

Сен е заявил, че 33 души, сред които жени и деца, са обявени за мъртви в болницата на Медицинския колеж в Дака, а най-малко 10 други са починали, след като са били откарани в Националния институт по изгаряния и пластична хирургия "Шейх Хасина".

Причината за пожара не е установена веднага, но бригаден генерал Майн Уддин, директор на пожарната служба и гражданската защита на Бангладеш, е заявил, че той може да е възникнал от изтичане на газ или от готварска печка.

Той е обяснил: "Сградата е била опасна, с газови бутилки на всеки етаж, дори на стълбищата."

Директорът на службата е добавил също, че за потушаването на пожара са били изпратени повече от 12 противопожарни единици, предаде "Фокус". Най-малко 75 души, включително 42-ма в безсъзнание, са били евакуирани от сградата, съобщиха спасителите.

Снимка: БГНЕС