Партньори по време на война: Връзките между Русия и Китай се задълбочиха

Търговията между двете държави се разрасна много през двете военни години

25.02.2024 | 11:24 Редактор: Тодор Петров
Партньори по време на война: Връзките между Русия и Китай се задълбочиха

Връзките между Русия и Китай през последните две години станаха по-тесни, смята Александър Габуев, ръководител на центъра "Карнеги" за Русия и Средна Азия. Този мозъчен тръст със седалище в Берлин, от години наблюдава руско-китайските отношения, а както казва Габуев пред ARD - днес Китай е в значително по-силна позиция.

"Китай има голямо влияние. Русия е неговият четвърти по важност търговски партньор, най-вече като доставчик на суровини и военни технологии. За Русия обаче Китайската народна република играе животоспасяваща роля. Около 40 процента от целия руски внос е от Китай, 30 на сто от износа на страната е към Китай. Само Китай може да предостави на Русия редица важни неща като микрочипове и достъп до китайската валута", посочва Габуев.

Търговията между двете държави се разрасна много през двете военни години. Демократичните страни наложиха на Русия сериозни санкции, а много фирми от Европа, САЩ и Япония се оттеглиха от руския пазар. В тази ниша проникна Китай, който сега доставя на Русия всичко необходимо: автомобили, смартфони, стоки за бита. Русия се отплаща най-вече с евтини енергоносители - миналата година беше главният доставчик на нефт в Китай.

Китайската народна република извлича икономически изгоди от войната, но същевременно се опитва да играе ролята на умиротворителка и представя добрите си отношения с агресора Русия като нещо съвсем нормално, пише DW. И до днес комунистическото ръководство на Китай не е заявило официално, че войната на Русия срещу Украйна нарушава международното право. Нещо повече - Пекин дори не я нарича "война".

По отношение на мирните преговори Китай не издига изискванията Русия да се изтегли изцяло от Украйна или пък Путин да бъде подложен на наказателно-правно преследване. Китай няма никакъв интерес да се навреди на Русия, поради което войната не му пречи. Нещо повече: комунистическото ръководство в Пекин има нужда от Русия в глобалния междусистемен конфликт със САЩ.

Снимка: БГНЕС