Путин: Русия и Китай не изграждат военни съюзи, но НАТО излиза от географските си ширини

САЩ все повече въвличат всички страни от Алианса в създаването на напрегната ситуация в Азиатско-тихоокеанския регион, смята руският президент

08.11.2023 | 22:05 Редактор: Тодор Петров
Путин: Русия и Китай не изграждат военни съюзи, но НАТО излиза от географските си ширини

Русия и Китай не изграждат военни съюзи, каквито имаше по времето на Студената война, коментира руският президент Владимир Путин по време на среща с зам.-председателя на Централния военен съвет на Китай Джан Йоуся в Кремъл.

"Този път дойдохме в Русия, за да изпълним вашите важни споразумения с председателя Си, да проведем следващата среща за военно-техническо сътрудничество и да засилим допълнително двустранното военно сътрудничество", коментира от своя страна Джан Йоуся.

"Наистина създадохме много приятелски, добри лични и бизнес отношения. Това ни дава възможност да запазим стратегическия характер на нашите междудържавни отношения", коментира Путин, цитиран от президентската пресслужба, по отношение на връзката му с китайския президент Си Дзинпин.

"Що се отнася до военно-техническите въпроси, тук, разбира се, на първо място е нашата работа във високотехнологичните области. Имам предвид и космическите, включително високоорбиталните групировки, имам предвид и съвременни видове оръжия, перспективни, които със сигурност ще осигурят стратегическата сигурност както на Русия, така и на Китайската народна република", посочи още Путин.

В своето изявление по време на срещата руският държавен глава обвини НАТО, че излиза от своите "географски граници", пише investor.bg.

"САЩ все повече въвличат всички страни от Алианса в създаването на напрегната ситуация в Азиатско-тихоокеанския регион, опитвайки се да създадат нови военно-политически съюзи там, включително страните от региона, и на първо място ръководена, разбира се, от собствените си, честно казано, егоистични интереси", допълни Путин, подсказвайки подкрепата на Русия за политиката на Китай в региона.

През 2024 година Русия поема ротационното председателство на БРИКС, отчита още руският държавен глава. "Ние много разчитаме, че заедно с нашите китайски приятели ще прокараме дневния ред, който ни се струва най-подходящ и перспективен и ще отговаря на интересите на всички страни, участващи в тази асоциация", допълни той.

Снимка: БГНЕС