Неизбухнала бомба от ВСВ наложи евакуация на хиляди в английски град

Тя ще бъде взривена в морето

23.02.2024 | 19:50 Редактор: Деси Николова
Неизбухнала бомба от ВСВ наложи евакуация на хиляди в английски град

Неизбухнала бомба от Втората световна война се очаква да бъде транспортирана през улиците на югозападния английски град Плимут от военен конвой, за да бъде контролирано взривена в морето, предаде Асошиейтед прес.

Полицейските служби на графство Девън и графство Корнуол казаха, че бомбата, намерена в двора на жилищна сграда, ще бъде пренесена до дока "Торпойнт Фери", за да спусната в морето от другата страна на вълнолома.

Повече от 3000 души бяха евакуирани от домовете си и дори живеещите близо до маршрута на конвоя трябваше да напуснат домовете си.

Решението да се премести бомбата беше взето, след като специалисти по обезвреждане на бомби направиха оценка на риска и заключиха, че в случай на детониране на устройството в двора, опасността от значителни щети, включително разрушаване на няколко къщи, ще бъде прекалено голяма. 

"Това е вариантът с най-малко възможни последствия", заяви старши полицейски офицер Фил Уилямс, предаде БТА.

Основната железопътна линия в града ще бъде затворена, тъй като минава през кордона, докато фериботите ще бъдат спрени и автобусите ще бъдат отклонявани. Училища и детски градини също са затворени, а всички търговски обекти в зоната на кордона същ са получили указания за евакуация, за да се осигури гладкото протичане на операцията.

Снимка: БГНЕС/Архив