Русия вади контрасанкции - допълни "стоп списъка" с граждани на ЕС

Той е срещу хора и организации, които помагат на Украйна във войната

23.02.2024 | 16:25 Редактор: Елеонора Танева
Русия вади контрасанкции - допълни

Русия разшири черния списък с граждани на ЕС, на които е забранено да влизат в страната. Решението е реципрочен отговор на 13-ия пакет санкции, които ЕС наложи на Руската федерация заради войната в Украйна. 

В официалната си позиция от МВнР на Русия обявиха поредните санкции за "незаконни, подкопаващи международноправните прерогативи на Съвета за сигурност на ООН".

От публикация на руското външно министерство става ясно, че в списъка са включени представители на правоприлагащи органи и търговски организации на страни от ЕС, граждани на страни членки на ЕС, отговорни за предоставянето на военна помощ на Киев, представители на европейски структури, участващи в преследването на руски служители за "незаконни арести". Част от лицата в руския списък са били ангажирани със създаването на трибунал срещу руското ръководство и събирането на съответни материали, подкрепящи конфискацията на руски държавни активи и използването на печалбите от тях в интерес на Украйна.

В руския ответен "стоп списък" са включени и представители на Съвета на Европа, членове на законодателните събрания на страните от Европейския съюз, членове на ПА на ОССЕ и ПАСЕ, които системно имат агресивни изявления срещу Русия, уточняват от МВнР.

Снимка: БГНЕС