По-евтин ток в Гърция - как страната ще го постигне?

Премахват специална такса

21.02.2024 | 07:52 Редактор: Деси Николова
По-евтин ток в Гърция - как страната ще го постигне?

Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция планира да отмени специалната такса от 5% върху газовите електроцентрали, което може да доведе до по-евтина електроенергия за всички.

Специалният данък беше наложен от правителството по време на енергийната криза през 2022 г., с цел да таксува производителите на електроенергия за използвания от тях природен газ. Първоначално беше въведена еднократна такса от 10 евро за мегаватчас, но след това беше намалена на 5% заради по-ниските цени на горивата.

И двете споразумения бяха насочени към намаляване на потреблението на природен газ и укрепване на Фонда за енергиен преход, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Изменението за премахване на 5% специална такса върху централите на природен газ се очаква да окаже значително влияние върху пазара на електроенергия за по-евтина енергия. По-конкретно - премахването му се очаква да доведе до намаляване на цените на пазара на едро, което ще засили създаването на конкурентни оферти.

Също така премахването има положителен ефект върху таксите на доставчиците към всички потребители на електроенергия.

В окончателния вид, който получи специалната такса от 5%, таксата възлизаше на приблизително 1,75 евро мегаватчас природен газ. След това производителите на електроенергия прехвърлиха тези разходи на доставчиците на електроенергия, а те от своя страна на потребителите, завишавайки окончателните сметки.

Снимка: БГНЕС