Отмъщение по руски: 6 куршума и прегазване на трупа на дезертьора Максим Кузминов

Заканата към пилота е била, че няма да доживее да види процеса срещу себе си

20.02.2024 | 12:41 Редактор: Елеонора Танева
Отмъщение по руски: 6 куршума и прегазване на трупа на дезертьора Максим Кузминов

Руският пилот Максим Кузминов, който беше открит убит в Испания, е застрелян с 6 куршума. Това съобщи испанската агенция EFE, позовавайки се на източници, близки до разследването.

На този етап полицията разглежда инцидента във Вилахойоса като отмъщение, обяснявайки, че жертвата е получила около шест огнестрелни рани и след това колата, от която са били изстреляни, е преминала през тялото му.

Смъртта на Кузминов е потвърдена от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Знае се, че пилотът е установил контакт с украинското разузнаване. Впоследствие, намирайки се в зоната на бойните действия, и предал руски Ми-8 до района на Харков от летището в Курск. В замяна на това са му предоставени гаранции за сигурност, нови документи за самоличност и парична награда.

През октомври 2023 г. каналът "Россия 1" излъчи репортаж, в който неназовани войници от специалните части на ГРУ казват, че пилотът Кузминов "няма да доживее да види процеса". Журналистът зад кадър отбеляза, че заповедта за физическото ликвидиране на Максим Кузминов вече е получена и изпълнението ѝ е само въпрос на време. В отговор военните обещаха да накажат дезертиралия пилот, "Фокус".

"Ние ще намерим лицето и ще го накажем по цялата строгост на закона на нашата държава – за предателство и за това, че е предал своите братя, братя, с които е служил пряко", казва неназованият военен. Освен Кузминов на борда е имало двама членове на екипажа, които според украинското разузнаване са загинали при съпротива.

Снимка: БГНЕС