ФБР предупреди за опасен китайски софтуер, застрашаващ САЩ

Говорителят на китайското външно министерство отхвърли обвиненията

19.02.2024 | 12:23 Редактор: Толя Стоянова
ФБР предупреди за опасен китайски софтуер, застрашаващ САЩ

Федералното бюро за разследван предупреди за китайски зловреден софтуер (malware). Според директора на агенцията Кристофър Рей ФБР е фокусирано върху китайските усилия за вмъкване на зловреден софтуерен код в компютърни мрежи по начини, които биха могли да нарушат критична инфраструктура на САЩ.

Кристофър Рей каза, че е силно загрижен за "предварителното позициониране" на зловреден софтуер. Той отбеляза, че САЩ наскоро са прекъснали китайска хакерска мрежа, известна като Volt Typhoon, която е била насочена към американска инфраструктура, включително електрическата мрежа и водоснабдяването, както и към други цели по света.

"Ние сме фокусирани върху това като реална заплаха и работим с много партньори, за да се опитаме да я идентифицираме, предвидим и прекъснем", посочи Рей, след като присъства на Мюнхенската конференция по сигурността.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин осъди изявлението на директора на ФБР, в които 57-годишният юрист обвини Пекин в опит да заложи зловреден софтуер в критичната инфраструктурна мрежа на САЩ. Мао Нин подчерта, че обвиненията на Кристофър Рей са "безпочвени, изключително безотговорни" и целят единствено да изопачат фактите, предаде БНР.

Снимка: Pixabay