Премиерът Денков: Имаме широка подкрепа за Шенген по суша и Еврозоната

България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ, каза той

17.02.2024 | 15:15 Редактор: Вяра Димова

Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след серия от разговори с европейски лидери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 

Той разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер Де Кро и с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефул.

"С Австрия преговорите трябва да продължат, за да изчезнат и последните им възражения. Това е част от нашите усилия да укрепим границите, да подобрим борбата с нелегалната миграция", уточни българският министър-председател.

В разговора си с Йохан Вадефул Денков беше поздравен за необратимия път към пълна евроинтеграция, по който българското правителство води страната. Приветстван беше и планът ни за приемане на еврото от 1 януари 2025 г. и вдигането на сухопътните шенгенски граници.

В Мюнхен премиерът проведе среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. В хода на разговора им Денков заяви, че България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ. Българското правителство е решено да подкрепя Украйна и признава законното ѝ право да защитава своите териториални интереси, категоричен беше той.

По думите на Денков най-важният принцип, поддържан от България, е този за суверенното право на Украйна да определя условията и момента за преговори с Русия.

"Целият политически свят, и в Европа, и в САЩ, си дава сметка, че затрудненията на Украйна трябва да бъдат взети на сериозно и че трябва много бързо да се действа, за да бъдат подпомогнати техните усилия да спрат руската агресия. Вече няма никакво съмнение и всички казват това – че Украйна се бори не само за собствената си земя, а също така -  за отстояване на принципите на спазване на международното право, демокрацията и свободата, защото това вече е поставено на карта", заяви след срещата министър-председателят. 

Акад. Денков посочи, че руските политици вече не се притесняват да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави.

"Крайно време е не само политиците, а и хората в Европа да разберат, че тези опасности са реални и съответно те предизвикват и реакция", добави премиерът и даде за пример споразуменията, които украинският президент Володимир Зеленски подписа с канцлера на Германия, с президента на Франция.

Снимка: Пресцентър на Министерския съвет