Блинкен: Сделка за освобождаване на заложниците на "Хамас" е възможна, но ще бъде трудна

"Има някои много трудни въпроси, които трябва да се решат", каза държавният секретар на САЩ

15.02.2024 | 22:40 Редактор: Деси Николова
Блинкен: Сделка за освобождаване на заложниците на

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е възможно да се постигне сделка за освобождаването на държаните от "Хамас" заложници, но все още има "много трудни" въпроси за решаване, предаде Ройтерс.

Преговорите, включващи шефовете на разузнавателни служби на САЩ, Египет, Израел и Катар, за споразумение, което би довело до пауза в започналата преди четири месеца война на Израел в ивицата Газа, приключиха във вторник, без да е постигнат пробив.

Запитан дали е възможно да се постигне споразумение за прекъсване на военните действия преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан на 10 март, Блинкен каза, че по-ранният отговор на "Хамас" за потенциална сделка е съдържал "категорично неизпълними условия", но е предлагал възможността да се работи по споразумение.

"С нашите партньори от Катар, от Египет и Израел сега работим по този въпрос, при това много интензивно, за да се опитаме да постигнем договореност, и смятам, че това е възможно", каза американският дипломат на пресконференция при посещение в Албания.

"Има някои много, много трудни въпроси, които трябва да се решат. Ние обаче сме решени да направим всичко възможно за постигането на напредък и да видим дали можем да постигнем споразумение", допълни Блинкен, цитиран от БТА.

Според запознат източник директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил днес в Израел за допълнителни разговори.

Снимка: БГНЕС