Ученици и учители се присъединиха към студентските протести в Гърция

Искат безплатно образование за всички

15.02.2024 | 12:30 Редактор: Толя Стоянова
Ученици и учители се присъединиха към студентските протести в Гърция

Отново студентски протести в цяла Гърция срещу откриване на частни университети. В демонстрациите участват и учители, и ученици от гимназиите. Във всички студентски центрове в страната започнаха демонстрации срещу решението на правителството да позволи откриване на частни университети. Според протестиращите бъдещи висшисти и опозицията откриването на частни висши учебни заведения е в нарушение на действащата Конституция.

Гръцките студенти протестират с искане за безплатно образование за всички гърци. Страхуват се, че срещу заплащане ще се получават дипломи без необходимата подготовка, а на пазара на труда дипломите на държавните университети трудно ще се реализират, предаде БНР.

От демонстрацията в Атина казаха: "Всички трябва ясно да разберат, че ще се борим до последно. Няма да спрем, защото настояваме за безплатно образование и за качествени дипломи. Трябва да можем да следваме свободно, защото срещу нас е политическата класа, която поставя печалбата над образованието".

Синдикатът на учителите обяви почасово спиране на работа. Засилени полицейски части охраняват демонстрациите в страната.

Снимка: БГНЕС