Четирима задържани след инцидента в турска мина, трескаво търсят затрупаните мъже

Имаше опасения и за тежко екологично замърсяване

14.02.2024 | 19:02 Редактор: Деси Николова

Продължава мащабната операция за спасяване на миньорите, попаднали под свлачище в златодобивна мина в Източна Турция. Заради инцидента вече са задържани четирима души, сред тях и прекият ръководител на мината.

Няма да бъдат пожалени сили, за да бъдат спасени деветимата работници под свлачището. В това увери министърът на вътрешните работи Али Йерликая. 

"Операциите по търсене и спасяване ще продължат ден и нощ. Надеждата ни е за добри новини и ние работим за това", заяви министърът на вътрешните работи на Турция.

Смята се, че петима от издирваните се намират в контейнер, трима - в превозно средство и един - в камион. В извънредната операция са включени около 1700 души. Инцидентът е станал, след като гигантска купчина пръст, обработена за извличане на злато, бързо се е разпаднала и се е свлякла в долина с потоп от пръст и камъни.

Обемът на свлачището е 10 милиона кубични метра. Тази огромна маса се е преместила на 800 метра със скорост 10 метра в секунда. 

"За първи път в нашия окръг виждаме подобно бедствие. В спасителните дейности участват екипи на жандармерията, както и войници от 3-та армия под координацията на нашето валийство", каза Хамза Айдогду - валия на окръг Ерзинджан.

Тъй като свличането на земна маса е станало на няколко километра от река Ефрат, имаше опасения и за тежко екологично замърсяване. Компанията, която експлоатира мината твърди, че са взети проби и в реката не е попадал цианид.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.