Как Латвия се превърна в основен доставчик на уиски и вино за Русия?

През 2023 г. страната е изнесла за руския си съсед стоки за 1,1 млрд. евро

14.02.2024 | 17:52 Редактор: Тодор Петров
Как Латвия се превърна в основен доставчик на уиски и вино за Русия?

Главен доставчик на уиски за Русия през миналата година не е била Шотландия или пък Обединеното кралство. Не: най-голямото количество уиски, което през 2023 година са изпили руснаците, идва от Латвия. Русия е внесла уиски общо за 244 милиона евро, а 177 от тези милиони са отишли в Латвия, на второ място в списъка е Литва.

Колкото до виното, и там Латвия се е превърнала в главен алкохолен доставчик на Русия, изпреварвайки дори световния шампион по винопроизводство - Италия. През 2023 година Латвия е изнесла за руския си съсед стоки за 1,1 милиарда евро, като половината се падат на напитките, високо алкохолните питиета и оцета.

Повечето от алкохола, който заминава за Русия, всъщност идва от складовете на западноевропейски фирми, регистрирани в Латвия – това потвърждават представители на латвийския Съюз на производителите на алкохол.

Но защо тогава в митническите документи балтийските държави фигурират като производители? Пред руската осведомителна агенция РИА Новости отговор на този въпрос дава Венямин Грабар, шеф на руската фирма за внос на алкохол "Ладога": "Преди в документите на производителя пишеше, че стоката му е за Русия и само минава през Латвия или Литва. Сега те са крайна дестинация. И после изнасят този алкохол за Русия."

Износът на алкохол за Русия невинаги нарушава ембаргото, но много западноевропейски фирми се опасяват за имиджа си, ако лъснат като доставчици на питиета за Руската федерация. За редица независими и неправителствени организации на първо място стои именно моралният въпрос дали все още може да се търгува с  Русия, която нападна Украйна.

Възходът на алкохолния бизнес с Русия влиза в рязко противоречие с общата политика на балтийските страни към големия им съсед. Литва, Латвия и Естония са особено настоятелни по отношение на спазването на санкциите срещу Русия. Тези три страни предупреждаваха за руската опасност още дълго преди нахлуването на руснаците в Украйна, пише DW.

Балтийските държави обръщат гръб и на руския език: образованието там вече протича единствено на местния език. А за онези, които искат да живеят в Латвия с  руски паспорт, задължително става да положат езиков изпит по латвийски – дори когато цял живот са живели в страната. Иначе ги грози експулсиране.

Снимка: БГНЕС