fallback

Русия обяви списъка с кандидатите за президентските избори

Той не включва руския антивоенен кандидат Борис Надеждин

11.02.2024 | 15:57 Автор: Деси Николова

Регистрацията на кандидатите за руските президентски избори през март приключи, съобщи агенция ТАСС в неделя, като в списъка са президентът Владимир Путин, който се очаква да спечели, и още трима политици, които всички подкрепят войната на Москва в Украйна, предаде Reuters.

ЦИК (Централната избирателна комисия на Руската федерация) регистрира Владислав Даванков, вицепрезидент на Държавната дума (долната камара на парламента) и член на парламентарната група на "Новите хора", Леонид Слуцки, лидер на Либерално-демократическата партия (ЛДПР), ултранационалист и лоялен на Кремъл, и кандидатът на Комунистическата партия Николай Харитонов.

Списъкът не включва руския антивоенен кандидат Борис Надеждин, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) му забрани да се кандидатира, заявявайки, че е открила нередности при събирането на подписи, необходими за подкрепа на неговата кандидатура, съобщи "Фокус".

71-годишният Путин, който избра да се кандидатира като независим, а не от управляващата партия "Единна Русия", е авторитарен лидер на Русия от 2000 г. насам и контролира всички лостове на държавата, така че се очаква лесно да спечели вота от следващия месец. Въпреки че никой не очакваше 60-годишният Надеждин - който характеризира войната на Путин в Украйна като "фатална грешка" - да спечели, острата му критика изненада някои анализатори. Кремъл заяви, че не го вижда като сериозен съперник на Путин.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback