Фермерският гняв в Европа: Пътища са посипани с тор, в Милано пуснаха крави на паша по асфалта

От МВнР с апел към българите в Гърция

06.02.2024 | 18:54 Редактор: Искра Ангелова

Движението по пътища и магистрали в редица европейски страни остава заложник на фермерския гняв. Протестите продължават в Белгия, Нидерландия, Гърция, Италия, а от днес и в Испания. От българското външно министерство предупредиха за сериозни блокади в Гърция.

МВнР посочи, че тази вечер е затворен пътят Солун - Неа Муданя в гръцката област Халкидики заради протестите. Задръстват се пътища и към Коринтския канал, а тежка техника е готова за обсада на парламента в Атина. Заради това от външното ни министерство препоръчаха на българските граждани, пребиваващи в Гърция, да избягват районите с активни протестни действия.

Фермерите не отстъпват, въпреки обясненията от кабинета, че ресурсите му не са безгранични и заради това не могат да се планират допълнителни мерки в помощ на земеделците.

По примера на колегите си в Белгия, стотици фермери блокираха магистрали и в Нидерландия. По пътищата пламнаха огньове. Протестиращи изсипаха тор и тонове боклук. Вълната обхвана и Испания, където също предприеха блокади.

"Нещата за нас, проблемите ни, не намериха решения след периода на пандемията, дори се влошиха. И вследствие на това - излизаме на протест всички. С различни нюанси в целия Европейски съюз имаме същите проблеми. Призоваваме всички фермери в Испания да протестират от четвъртък", коментира вицепрезидентът на фермерска асоциация - Донасиано Духо.

Блокадите, обаче, започнаха от днес. В цяла Испания движението е затруднено - от Севиля и Гранада на юг, до Жирона и френската граница на север. Снощи италианските фермери тръгнаха с тракторите си към Рим. А по улиците на Милано преминаха и крави, доведени от стопаните си в подкрепа на протеста.

В Европейската комисия са готови на още една отстъпка.

"Нашите фермери заслужават да бъдат чути. Знам, че се безпокоят за бъдещето си. Но те знаят и че селското стопанство трябва да преминава към един по-устойчив модел на производство. Трябва да избягваме взаимните нападки и да намерим решения на проблемите заедно", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС