Путин обсъди войната в Газа с президента на ОАЕ

Двамата постигнаха споразумение за продължаване на сътрудничеството си

05.02.2024 | 21:57 Редактор: Толя Стоянова
Путин обсъди войната в Газа с президента на ОАЕ

Владимир Путин обсъди ситуацията в Ивицата Газа в телефонен разговор с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. По време на разговора са били обсъдени и стъпките за предоставяне на допълнителна хуманитарна помощ за Газа. Също така са били потвърдени позициите на Русия и ОАЕ относно "спешната необходимост от прекратяване на огъня и възобновяване на политическия процес за намиране на дългосрочно и справедливо решение на палестинския проблем въз основа на международното право", предаде Анадолската агенция.

Двамата лидери разгледаха и въпроса за сваления от украинската армия руски самолет Ил-76 на борда, на който се намираха 74 души, включително 65 украински затворници. Путин заяви, че Русия подкрепя провеждането на международно разследване на инцидента, информира БГНЕС.

Руският президент благодари на Ал Нахаян за посредническата роля на ОАЕ при размяната на военнопленници между Русия и Украйна. По време на разговора президентите обсъдиха отношенията между Русия и ОАЕ и беше постигнато споразумение за продължаване на контактите на различни нива.

Снимка: БГНЕС