САЩ неутрализираха 6 ракети на хутите в райони на Йемен

По-рано американските сили свалиха осем дрона

03.02.2024 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
САЩ неутрализираха 6 ракети на хутите в райони на Йемен

Американските сили нанесоха удари по шест противокорабни ракети, принадлежащи на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути. Ракетите са били подготвени за изстрелване срещу кораби в Червено море. Силите на САЩ идентифицираха ракетите в контролираните от хутите райони на Йемен и установиха, че те представляват непосредствена заплаха за корабите на ВМС на САЩ и търговските кораби, съобщи Централното командване (CENTCOM) в социалните мрежи.

По-рано в събота CENTCOM обяви, че силите му са свалили осем дрона близо до Йемен предишния ден и са унищожили още четири, преди да бъдат изстреляни, предаде БГНЕС.

Хутите започнаха да атакуват корабоплаването в Червено море през ноември, като заявиха, че удрят свързани с Израел кораби в подкрепа на палестинците в Газа, която е опустошена от войната между Израел и "Хамас". Американските и британските сили отговориха с удари срещу хутите, които оттогава обявиха, че американските и британските интереси също са законни цели за нападение. В допълнение към ударите срещу хутите САЩ създадоха многонационална военноморска работна група, чиято цел е да защитава корабоплаването по транзитния маршрут, по който се осъществява до 12% от световната търговия.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Глупости.Кой нападна САЩ и Великобритания, че да отговарят? Те просто се включиха във войната на страната на Израел, а техните васали от ЕС плащат войната в Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Иванов
преди 3 месеца
Къде ви е телевизията бе него Еър пак изчезнахте от ефира без обяснения и извинения Сигнализирай за неуместен коментар