Арестуваха 15 души заради схема с фиктивни бракове в Кипър

Престъпната мрежа е участвала в трафик на хора и пране на пари

31.01.2024 | 22:23 Редактор: Толя Стоянова
Арестуваха 15 души заради схема с фиктивни бракове в Кипър

Европейската полиция арестува 15 членове на група за нелегални мигранти от ЕС в Кипър, която е уреждала фиктивни бракове между португалски и латвийски жени и мъже от Индия и Пакистан, съобщи Европол. Двама от главните тартори бяха арестувани в Латвия и Португалия, а 13 заподозрени бяха арестувани в Кипър, се казва в изявление на Европейската полицейска агенция.

"Организаторите позволиха на гражданите на държави извън ЕС да получат разрешения за пребиваване, които след това използваха за пътуване до други европейски страни", добави Европол.

Твърди се, че групата е набирала латвийски и португалски граждани и е улеснявала пътуванията им до Кипър, където жените са сключвали уредени бракове с мъже от трети страни. Заподозрените, главно индийски, пакистански и португалски граждани, са организирали цялата логистика, включително закупуването на самолетни билети и придобиването на паспорти и други необходими документи. Престъпната мрежа също е участвала в трафик на хора и пране на пари, предаде БГНЕС.

Фиктивните брачни церемонии се провеждали в кметствата около град Ларнака и столицата Никозия. Арестуваните в Кипър заподозрени са задържани от окръжен съд в Ларнака до 7 февруари. Вече е започнала процедурата по екстрадиция в Кипър за заподозрени, арестувани в чужбина.

Снимка: Pexels