Гърция е в топ 5 в класацията на най-корумпираните страни в ЕС

Страната е с най-лошото представяне в ЕС според Глобалния индекс за свобода на пресата

30.01.2024 | 19:55 Редактор: Елеонора Танева
Гърция е в топ 5 в класацията на най-корумпираните страни в ЕС

Гърция падна до 24-то място от 27 страни от Европейския съюз, ставайки четвърти отдолу по корупция. Подобен спад в легитимността и върховенството на закона е регистриран и в съответния глобален индекс, където от 51-во място през 2022 г. падна на 59-о място поради скандала с шпионския софтуер Predator и натиска върху нелоялните към правителството медии чрез съдебно преследване и обратното, прехвърлянето на държавни ресурси чрез реклама, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По-специално, Гърция спадна с три места (49-то през 2023 г. от 52 през 2022 г.) и осем места (59-то през 2023 г. от 51-во през 2022 г.).

На първо място е Дания с 90 точки, следвана от Финландия с 87 точки и Нова Зеландия с 85 точки. В дъното на класацията са Сомалия с 11 точки, Венецуела, Сирия и Судан с 13 точки.

Както се казва в доклада: "Последствията от предполагаемото незаконно прихващане от страна на правителството на комуникации от журналисти и опозиционни политици, атаките срещу свободата на печата и ерозията на съдебната независимост допринесоха за най-рязкото намаляване на върховенството на закона в ЕС".

Загрижеността се засилва от прекомерната намеса на правителството в скандала с подслушването на Predatorgate, със съобщения за заплахи срещу членове на независимия панел за преглед, разследващ случая, и възпрепятстване на свидетелски показания.

В същото време докладът отбелязва, че Гърция е с най-лошото представяне в ЕС според Глобалния индекс за свобода на пресата и че използването на SLAPP (Стратегически съдебни процеси срещу участието на обществеността) заплахи за журналисти им пречи да продължат да разкриват случаи на корупция.

В доклада се посочва, че дори членовете на Националният  орган за прозрачността създадени през 2019 г., са избрани от самото правителство.

Снимка: pixabay.bg