Задържаните след убийството в църква в Истанбул вече са 51 души

Всички задържани са заподозрени във връзки с Ислямска държава

29.01.2024 | 18:12 Редактор: Деси Николова
Задържаните след убийството в църква в Истанбул вече са 51 души

Броят на задържаните в рамките на разследването на стрелбата в католическата църква "Санта Мария" в Истанбул нарасна до 51 души, предадоха турските медии.

Нападението бе извършено вчера в 11:40 ч. по време на служба в църквата, намираща се в квартал Саръйер. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, роден през 1972 г. Джихан е бил закаран в болница, където лекарите са констатирали смъртта му.

Сестрата на Джихан посочи, че той е бил с умствена изостаналост. Йозлем Джихан каза пред в. "Хюриет", че брат ѝ е бил със съзнанието на петгодишно дете. Той е живеел при майка им, на която все още не е съобщено, че той е починал. По информация на СиЕнЕн-Тюрк по време на богослужението в църквата "Санта Мария" вътре е бил и генералният консул на Полша заедно с децата си. 

Всички задържани са заподозрени във връзки с джихадистката групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ).

По-рано турското министерство на вътрешните работи съобщи за 47 задържани, сред които руски гражданин и поданик на Таджикистан.  Очаква се 23-ма от арестувани да бъдат депортирани от страната. Трима от останалите 28 задържани са турски граждани. Разследването се води от екип от 150 специалисти. 

Установено е, че преките извършители на престъплението са пристигнали в района на църквата с автомобил с полски регистрационни номера. Автомобилът не е засичан от камери в Истанбул от една година, съобщи БТА.

По информация на новинарската агенция "Ихляс" фаталните изстрели са произведени от нападателя с инициали Д. Т., който е руски гражданин. Оръжието на таджикския гражданин с инициали А. К. е засякло.

Снимка: БГНЕС