В Гърция представиха законопроекта за гей браковете, има защита от дискриминация

Двойките ще имат равен достъп до трудовоправни права

24.01.2024 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова
В Гърция представиха законопроекта за гей браковете, има защита от дискриминация

Законопроектът за еднополовите двойки беше представен днес в Министерския съвет и е готов за гласуване в парламента на Гърция. По-конкретно, обсъждането на законопроекта за еднополовите двойки, който беше предложен на кабинета от държавния министър Акис Скерцос, се очаква да приключи на 31 януари.

Освен това, в текста, придружаващ законопроекта за еднополовите двойки, озаглавен "Равенство в гражданския брак, изменение на Гражданския кодекс и други разпоредби", се споменава следното: "Предложеният проектозакон установява в гръцкия правен ред брака между две лица, независимо от техния пол, с цел постигане на брачно равенство и правна защита на семействата. Институционализирането на брачното равенство също създава равенство в правата на децата на еднополовите двойки, които вече съществуват".

Планираното разширяване на правото на сключване на брак е решителна стъпка към консолидирането на равенството и премахването на социалното изключване и дискриминацията срещу еднополовите двойки и е част от по-широката рамка за създаване на общество без дискриминация. Така страната е добавена към дългия списък от държави, които отдавна признават брачното равенство, като Холандия, Белгия, Канада, Швеция, Норвегия, Португалия, Аржентина, Дания, Франция, Бразилия, Обединеното кралство или по-скоро като Финландия, Люксембург, Ирландия, Естония, Германия, Малта, Австралия, Швейцария и САЩ (общо 36 държави в света), информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR - Силвия Станчева.

Законопроектът, чието изготвяне се основава и на законодателната практика, следвана в много други европейски страни, които вече са установили брачно равенство (Франция, Германия и др.), цели само с тринадесет члена и с минимални намеси в Гражданския кодекс и останалата част от законодателството за утвърждаване на възможността еднополовите двойки да сключват брак, включително всички необходими съответни преходни разпоредби, свързани с това, както и уредби на родствени връзки с елементи на чуждост.

Правят се и необходимите намеси за еднополовите двойки, за да имат равен достъп до трудово-правни права. И накрая, законопроектът засилва защитата срещу дискриминацията, като разширява принципа на равно третиране в областите на социалната защита, образованието и достъпа до услуги.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Въпрос
преди 3 месеца
Какво е посланието? Сорос пречупи Гърция? България да се готви, че Белазелков затова го назначиха- да повлияе върху Конституционния съд за еднополовите бракове ? Сигнализирай за неуместен коментар