Как новите удари по хутите повлияха на цената на петрола

САЩ и Великобритания опитват да попречат на групировката да атакува търговски кораби в Червено море

23.01.2024 | 11:23 Редактор: Тодор Петров
Как новите удари по хутите повлияха на цената на петрола

САЩ и Обединеното кралство направиха нов кръг от удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, разпалвайки напрежението в Близкия изток и компенсирайки опасенията, че глобалните доставки на петрол са достатъчни за търсенето. Петролът задържа печалбите от началото на седмицата.

Глобалният бенчмарк Brent беше стабилен над 80 долара за барел, след като се повиши с почти 2% в понеделник, докато WTI беше под 75 долара. Силите на САЩ и Обединеното кралство започнаха последните си атаки срещу осем цели на хутите в опит да попречат на групировката да атакува търговски кораби в Червено море.

Цената на петрола приключи с повишение в първата сесия за седмицата след съобщения за атаки с украински дронове срещу енергийни съоръжения на балтийското крайбрежие на Русия, откривайки нов фронт в конфликта между страните почти две години след нахлуването на Москва.

Хутите казаха, че атаките срещу плавателни съдове край бреговете на Йемен имат за цел да подкрепят "Хамас", която се бие с Израел в Газа. Техните атаки рязко намалиха транзита през Червено море и Суецкия канал, увеличиха транспортните и застрахователните разходи на корабните компании и повишиха заплахата от по-широк конфликт в Близкия изток.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС