Петролът поевтинява, напрежението в Близкия изток не доведе до криза

Търговците ще получат представа за перспективите по-късно днес

17.01.2024 | 10:47 Редактор: Тодор Петров
Петролът поевтинява, напрежението в Близкия изток не доведе до криза

Цената на петрола се понижи, тъй като широкият тон на избягване на риска на пазарите, съчетан с по-силен щатски долар, компенсира опасенията относно напрежението в Близкия изток, включително продължаващите атаки срещу кораби в Червено море от подкрепяните от Иран бунтовници хути.

Бенчмаркът Brent беше под $78 за барел, след като приключи с малко по-високо във вторник, с West Texas Intermediate близо до $72. В Азия Китай отчете смесени икономически данни, които подчертаха липсата на възстановяване в ключовия вносител на суров петрол. 

Междувременно напрежението в Близкия изток остава в центъра на вниманието. Бунтовниците хути в Йемен все още заплашват корабоплаването по водния път край бреговете им въпреки ударите, водени от САЩ. Има опасения, че войната Израел-"Хамас" ще се разпространи отвъд Газа, потенциално привличайки директно Иран, като Техеран изстреля ракети тази седмица по обект, за който твърди, че е израелска шпионска база в Ирак.

Петролът е ограничен в тесен диапазон от началото на годината, тъй като кризата в Близкия изток досега не е довела до пряк удар върху производството. 

Търговците ще получат представа за перспективите по-късно в сряда, когато Организацията на страните износителки на петрол публикува своята месечна пазарна оценка, а американска индустриална група публикува прогнози за запасите от суров петрол.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Алито от София
преди 3 месеца
Това е много хубава новина, но не се отнася за България, тук ще се увеличи малко, само с десет процента, но няма значение, ще попцуваме и ще ни мине и пак ще си го купуваме Сигнализирай за неуместен коментар