Зеленски: Чакаме нов оръжеен пакет от Полша, основният ни проблем е корупцията

Украинският президент разговаря с полския премиер Доналд Туск

23.01.2024 | 09:44 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Чакаме нов оръжеен пакет от Полша, основният ни проблем е корупцията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че неговата страна ще получи нови доставки на оръжие от Полша, с цел подсилване на отбраната срещу пълномащабната руска инвазия, предаде ДПА.

"Ще има нов оръжеен пакет доставки от Полша", заяви държавният глава по време на традиционното си видеообръщение към нацията. На срещата му с Туск вчера в Киев двамата обсъдиха и бъдещо съвместно производство на оръжия и боеприпаси. Третата тема от разговорите, спомената от Зеленски, беше обучението на украински войници в полската оръжейна система.

Украинският президент не разкри подробности за графика на оръжейните доставки, както и за съдържанието на пакета от помощи. Варшава е смятана за един най-близките и най-важни съюзници на Киев. От началото на руското нашествие в Украйна преди почти две години Полша е снабдявала Украйна с бойни танкове, включително "Леопард", и с изтребители "МиГ".

Във видеобръщението си Зеленски благодари на Туск за неговата военна и политическа подкрепа, както и за усилията му за разрешаването на конфликта с полските шофьори на камиони и блокадата им на границата с Украйна.

Зеленски каза, че украинското правителство се опитва да разреши и икономически спорове с компании в страната. Той подчерта, че целта е да се укрепят държавата, обществото и икономиката, като добави, че корупцията продължава да бъде основен проблем за Украйна. На свой ред Туск отбеляза, че въпреки вътрешнополитическите проблеми, които изпитва и Полша, страната му стои твърдо зад Украйна.

"Полша ще продължи да прави всичко по силите си, за да увеличи шансовете на Украйна за победа на фронта", каза полският премиер, цитиран от БТА. 

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Тагарев
преди 3 месеца
Предоставям оръжие на мойте сънародници украинците чрез Полша!Изпитано! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Изро$
преди 3 месеца
Благодарение на алчни корумпиран чужденец Зеленски загинаха хиляди хора, а Украйна скоро няма да съществува. В същото време " добрите сили" му продават оръжия, които той пласира на " Хамас", като бъдещите поколения биват заробвани със заеми. Нас ни готвят за същия сценарий. Подкрепящите правителството да му мислят дали им се воюва с Русия. Да не си въобразяват, че останалите ще се жертват за техните грантове и комплекси на анти българска основа.Крещят във форумите, но скоро ще воюват за Украйна Сигнализирай за неуместен коментар