Избраха грък за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Той беше подкрепен от всичките пет основни партии

22.01.2024 | 22:41 Редактор: Вяра Димова
Избраха грък за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Бившият министър и депутат от "Нова Демокрация" Теодорос Русопулос беше избран за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Той стана първият грък, заел председателското място на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Той беше подкрепен от всичките пет основни партии в Парламентарната асамблея, но нямаше номинация срещу него, нещо, което не се беше случвало от години.

Както съобщи правителственият представител Павлос Маринакис по време на брифинга на политическите редактори, "поемането на тези важни задължения от гръцки политик и наистина за първи път е още едно потвърждение за укрепването на имиджа на страната ни в чужбина и показва доверието на европейците на нашите партньори в политиката на страната ни, признаването на нейния авторитет, провежданите важни реформи и предприетите инициативи на ниво върховенство на закона и правата на човека. Пожелаваме на новия президент добър и продуктивен мандат и успех в новите му задължения".

"Теодорос Русопулос е първият гръцки политик, избран за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, и то с единодушие. Избирането му е голяма чест за страната ни. Пожелавам му успех в новите му задължения!", написа Кириакос Мицотакис в публикацията си.

Асамблеята се състои от 612 членове на парламента от 46-те страни членки, които представляват 675 милиона жители на европейския континент и принадлежат към петте политически групи: Група на социалистите-демократи и Зелените (SOC), Група на Европейската народна партия (ЕНП/ CD), Групата на европейските консервативни и демократични алианси (EC/DA), Алиансът на либералите и демократите за Европа (ALDE) и  обединената европейска левица (UEL).

Това е най-старата и важна европейска организация за правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, която е основана преди 75 години (5 май 1949 г.) от велики европейски лидери като Уинстън Чърчил, Конрад Аденауер, Пол Рейно, Морис Шуман, Алтиеро Спинели, Реймонд Арон, Антъни Идън и Франсоа Митеран.

Като част от мандата си Асамблеята избира генералния секретар на Съвета на Европа, комисаря по правата на човека и съдии в Европейския съд по правата на човека и изпраща наблюдатели в страните, за да наблюдават провеждането на изборите. Всички страни членки на Европейския съюз са членове на Съвета на Европа, а за да се присъединят към него, трябва първо да изпълнят критериите за демокрация и права на човека, които са определени от Съвета на Европа.

Теодрос Русопоулос е женен за журналистката и водещата на централните новини на гръцкият канал STAR Мара Захареа и имат две деца. 

Снимка: БГНЕС