Нов трус в Румъния - как да реагираме при земетресение?

При силно земетресение хората се съветват да не бягат на улицата

22.01.2024 | 15:02 Редактор: Толя Стоянова
Нов трус в Румъния - как да реагираме при земетресение?

На 22 януари 2024 г. в 07:54:57 (местно време на Румъния) земетресение с магнитуд 2,6 по Рихтер е станало в Трансилвания на дълбочина от 6,2 км, съобщава Newsweek.ro. Трусът е в близост до следните градове: на 43 км северозападно от Търгу Жиу, на 43 км южно от Хунедоара, на 58 км южно от Дева, на 83 км източно от Решита, на 84 км северно от Турну Северин, на 92 км югозападно от Алба Юлия. Това е 23-то земетресение само за януари 2024 г. Миналата година най-силното тектонично движение от 5,7 се случи на 14 февруари в окръг Горж на дълбочина 6,3 километра. 

В контекста на тези събития Главният инспекторат за извънредни ситуации предлага съвети за подходящо поведение в случай на земетресение. Има внезапно начало и краткотрайно действие (20-90 секунди), като населението трябва да запази спокойствие и да не изпада в паника. По време на земетресение стълбите са много чувствителни към различни движения на пода и движението по тях под въздействието на сеизмични трептения е опасно и не се препоръчва.

Добре е обществеността да стои на закрито, далеч от чупещи се прозорци, да потърси подслон под греда или солидна рамка на врата, или под здраво бюро или маса, която осигурява защита от падащи подвижни предмети и други опасности в дома. При липсата на тези опции хората могат да се защитят, като седнат на пода до солидна стена със съпротивителна греда, на колене и лакти, с лице надолу и със събрани длани, за да защитят главата, врата или под каса на врата. 

При силно земетресение хората се съветват да не бягат на улицата, а да се движат спокойно на открити места и да се опитат да успокоят семейството си и хората в паника, особено децата, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС