Съпругата на бизнесмена с разбилия се руски самолет била болна, спешно пътували до Индия

Четирима души са оцелели

21.01.2024 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Четирима души оцеляха, а двама са в неизвестност, след като руски самолет се разби в планинския североизточен Афганистан, съобщи агенцията за въздушен транспорт "Росавиация" в неделя. Смяташе се, че бизнес самолетът "Falcon 10" превозва шестима души с болничен полет от Индия до Узбекистан и Русия, преди комуникацията да бъде загубена в събота вечерта.

"От шестимата души на борда на самолета ориентировъчно четирима са живи. Те са с различни наранявания. Съдбата на двама души се изяснява", съобщи "Росавиация", цитирайки руското посолство в Афганистан. Агенция РИА Новости съобщи, че двама пътници са руснаци, единият е бил сериозно болен, а другият е нейният съпруг, който е платил за полета. Двумоторният самолет е построен от френската Dassault през 1978 г. и е собственост на компания, наречена Athletic Group, и частно лице.

По-рано представител на местните власти в Афганистан каза пред AFP, че самолетът е паднал в провинция Бадахшан, която граничи с Китай, Таджикистан и Пакистан.

Районът на катастрофата е на осем часа път от столицата на провинцията Файзабад, каза Забихула Амири, ръководител на провинциалния информационен отдел. Руските следователи обявиха, че започват разследване за причините за катастрофата. Могъщата планинска верига Хиндукуш пресича провинцията, където се намира най-високият връх на Афганистан, връх Ношак, висок 7492 метра, припомня БГНЕС.