САЩ извършват проверки на оръжията, доставени на украинската армия

Проверяват се серийните номера, техническото състояние и условията за съхранение

21.01.2024 | 10:29 Редактор: Деси Николова
САЩ извършват проверки на оръжията, доставени на украинската армия

Украйна и САЩ извършиха първата съвместна проверка на оръжията, доставени на украинската армия, съобщават от Министерството на отбраната на Украйна. Проверяват се серийните номера, техническото състояние и условията за съхранение. По време на проверката не е имало коментари от страна на американските представители и информацията се обработва, се казва още в съобщението.

През 2023 година Украйна одобри концепция за отчет на използваното въоръжение с цел повишаване на прозрачността. Според руския президент Владимир Путин Украйна е продавала оръжие, получено от партньорите си, включително и за групировката "Хамас". Досега такива оръжия не са открити, но одитен доклад, публикуван преди дни, показа, че част от оръжията, предоставени на Украйна не са проследени правилно от Министерството на отбраната на САЩ и не може да бъде направена инвентаризация.

Още от края на 2022 година контролът върху изпратените на Украйна оръжия е съществено подобрен, но има и някои пропуски, се казва още в доклада. Под засилен мониторинг са ракети Javelin и Stinger, устройства за нощно виждане, ракети AIM-9X и ракети "въздух-въздух" със среден обсег на действие.

Този доклад излезе в критичен за Украйна момент, когато в Конгреса не могат да се разберат за предоставянето на още помощ за страната. В интервю за Fox News председателят на Камарата на представители (долната камара на Конгреса) отчете, че са давани милиарди без ясна стратегия за Украйна. Той критикува администрацията на президента Джо Байдън с думите, че не е предоставила критично важни оръжия, искани от Киев.

В Конгреса е блокиран пакет на стойност 101 млрд. долара, насочен към Украйна, Израел, Тайван и границата на САЩ с Мексико. Сумата за Киев е около 60 млрд. долара. Тези  средства обаче са блокирани заради липсата на съгласие по темата за промени в миграционната политика и укрепване на границата с Мексико. Междувременно и одобрените досега средства за Киев свършиха и САЩ не предоставят помощ за страната.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС