Съдът на ЕС отключи пазара на българска земеделска земя за граждани на ЕС

Отменени са ограниченията за европейците да придобиват терени

19.01.2024 | 10:58 Редактор: Елеонора Танева
Съдът на ЕС отключи пазара на българска земеделска земя за граждани на ЕС

Съдът на ЕС отмени ограниченията, с които се сблъскват гражданите на ЕС при закупуването на земеделска земя в България, с решение, публикувано на 18 януари, повече от 17 години след присъединяването на страната към блока, съобщи lex.bg.

Особено проблематичен за съда на ЕС беше българският закон, който предвиждаше, че лицата, които са пребивавали в България повече от 5 години, могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, въпреки че това правило не се отнасяше само за земеделските земи.

Съдът на ЕС постанови: "Член 63 ДФЕС трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска правна уредба на държава членка, по силата на която придобиването на право на собственост върху земеделски земи, намиращи се на нейна територия, е обусловено от изискването приобретателят да е пребивавал повече от пет години в тази държава членка".

В решението си съдът също така отбеляза, че Договорът за ЕС не допуска съществуването на закони в държава членка, които налагат такива ограничения.

Делото е заведено за първи път от австрийски граждани, живеещи в България, които искат да придобият собственост върху три полета в близост до черноморския град Бургас. През 2012 г. - 5 години след присъединяването на България към ЕС, граждани на държави от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) получиха правото да купуват неселскостопанска земя в страната, пише БГНЕС.

В решението се коментират и възможните други мерки, с които България би могла да ограничи придобиването на земеделска земя със спекулативна цел и да гарантира, че ще се използва по предназначение. Примери за такива е дала Европейската комисия – "мерки, с които се въвежда например облагане с по-високи данъци на сделките за препродажба на земеделски земи скоро след като са придобити, или още изискването за значителен минимален срок на договорите за наем на земеделски земи".

Снимка: Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
Жнв
преди 3 месеца
Цялата държава разпродадоха. Време беше и земеделските земи да започнат да се усвояват. Сигнализирай за неуместен коментар